Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Antoine-Henry, baron de, Jomini

Het leven van een strateeg

[b]Het leven van een strateeg[/b] [url]https://www.jomini.nl/antoine-henry-baron-de-jomini/[top][img]https://www.jomini.nl/upload/images/antoine-henry-baron-de-jomini.jpg[alt]Antoine-Henry, baron de, Jomini[left/img][/url]

Antoine-Henry, baron de, Jomini Antoine-henry, Baron de, Jomini was Zwitser van geboorte. Geboren in het Zwitserland van 1779 maakte hij de revolutionaire periode van dichtbij mee. Nadat in 1798 Zwitserland de Helvetische republiek werd ingesteld, trad hij in dienst bij het Helvetische leger.

Na een paar functies als officier in het Helvetische leger, vertrok hij naar Frankrijk om zijn eerste boek te schrijven over militaire operaties. De uitgave werd gesubsidieerd door generaal Ney, een van de generaals van Napoleon Bonaparte.


Jomini wordt Baron

Jomini volgde in 1805 Ney naar Austerlitz en kreeg in december van dat jaar een aanstelling als kolonel aangeboden in het Franse leger. Hij diende Ney in de slagen van Ulm (1805) en Jena (1806). Toen Frankrijk en Rusland nog bondgenoten waren, kreeg Jomini in 1807 een baan aangeboden in het Russische leger. Napoleon deed hem een beter aanbod om generaal te worden, waarop hij besloot om in Franse dienst te blijven. Hij werd in 1807 door Napoleon tot Baron verheven. Hierna volgde hij Ney naar de Spaanse campagne in 1808.


Jomini en Rusland

In 1812 weigerde Jomini om mee te gaan met de invasie van Napoleon naar Rusland. Nadat de invasie in Rusland in een mislukking was geëindigd en de Fransen in de slag van Bautzen een nipte overwinning hadden gehaald op de Russen en Pruisen, vertrok Jomini naar de Russen. Hij trok verder met de Geallieerden op, maar hij weigerde Frankrijk binnen te trekken. Na de oorlog nam hij een aantal jaren de tijd om te schrijven, waarna hij in 1823 de mentor van de tsarevitsj werd. Ook richtte hij de Nicolaas academie op. In 1828 was hij voor het laatst in actieve dienst in de Russisch-Turkse oorlog. Jomini overleed in 1869 in Passy, Frankrijk.


Jomini als schrijver

Jomini is auteur van een groot aantal boeken over oorlogsvoering, waaronder The Art of War. De beroemde theoreticus Clausewitz en hij werden gezien als tijdgenoten, maar ook als concurrenten. Gedurende vele jaren (in de aanloop naar de Amerikaanse burgeroorlog) gold Jomini als de toonaangevende theoreticus op de Amerikaanse militaire academie West Point. Later werd deze positie meer overgenomen door de boeken van Clausewitz.